Mat

Fastelaven

Stefar Steinar har store deler av mitt liv kalt meg for «godmatræv», fordi jeg er veldig glad i god mat, kaker og godteri. Og da er fastelaven intet unntak. Jeg er i grunn usikker på hvorfor vi markerer fastelaven, men her i huset blir dagen brukt som nok en unnskyldning for å unne seg noe godt. Jeg er inne i en måned hvor jeg skal være vegetarianer og har derfor funnet oppskrift på boller og krem etter veganske prinsipper, altså ingen produkter fra dyr.

bolle
Boller i ovnen! Og en i magen!

Oppskriften her kommer fra veganmisjonen, som er en matblogg hvor Jane deler utrolig mange flotte oppskrifter på vegansk mat! Alt fra pålegg, hovedretter og tilbehør, bør absolutt utforskes! Oppskriften på bollene finner du her.

Oppskrift på 12-16 boller

100 g vegansk margarin (vi brukte vanlig smør)

3,5 dl havremelk (eller annen plantemelk)

2,5 dl melis

2 ts tørrgjær (Vi hadde en pakke fersk gjær liggende, og det gjorde også nytten sin)

1 ts kardemomme

1/2 ts salt

9-10 dl hvetemel

melk (havremelk) til pensling

Smelt smøret i en kjele og tilsett melk. Visp inn melis og varm det til det blir temperert. Kjenn mot håndleddet. Det kan ikke være for varmt da det vil ta livet av gjæren.

Ha det over i en bakebolle. Kan med fordel være en eltemaskin eller kjøkkenmaskin da dette må eltes en god stund. Vi bruker Kenwood-maskinen vår.

Tilsett gjær, kardemomme og salt før du sper på med litt og litt mel mens maskinen kjører. Kna til du har en smidig deig, ca 10 minutter i kjøkkenmaskin. Se an om alt melet trengs i deigen.

Dekk så til bollen og sett til heving i ca 40 minutter eller til den er dobbel størrelse.

Del deigen i 12-16 emner ut i fra hvor store boller du vil lage og kna disse godt før du ruller dem til boller som settes på en bakepapirkledd langpanne. Dekk med kjøkkenhåndkle og la det heve 15-30 minutter.

Forvarm ovnen til 225 grader.

Pensle bollene og stek dem i 12-15 minutter.

ferdig
Digge boller med soyakrem og bringebærsyltetøy. Kremen er søtet med litt vaniljesukker.

Kremen er laget ved å piske soykremfløte søtet med vaniljesukker. Bollene serveres gjerne med syltetøy i midten og et dryss av melis på toppen. Nam!

Jeg er tilbake i morgen med menyen for den første fulle uken uten kjøtt og fisk. Neste ukes meny er en liste med godsaker, og om du ønsker deg oppskriften på noe er det bare å rope ut, så kan jeg dele det som innlegg eller rett til deg på mail!

Og nok en gang; har du tips, oppskrifter eller vet om en nettside jeg burde vite om? Rop ut!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s