Julekalenderen 2018

12.

Å bytte til bivokspapir var nok noe av det første Thomas og jeg gjorde for å gjøre hverdagen vår mer bærekraftig da vi først startet. Bivokspapir kan brukes til det meste, og det kan fryses. Bak så mange brød du vil, pakk det inn i freshe stoffstykker og legg det i fryseren. Eller har du igjen rester fra middagen? Dekk kjelen eller bollen med bivokspapir så holder det seg friskt i noen dager til.

unnamed
3 ingredienser og en haug med restegarn blir til de lekreste bivokspapir.

Jeg har delt oppskriften på bivokspapir før, men akkurat som med bomullspads er dette noe som er så enkelt å lage selv at jeg ikke kan slutte å dele oppskriften på det! Og om du ikke ønsker å lage selv, kan man enkelt kjøpe det. Nå finnes det også flere veganske alternativer uten bivoks.

Alt du trenger for å lage bivokspapir er:

30g bivoks

30g treharpiks

1ss jojobaolje

Tynt bomullsstoff, helst vasket

Egen bolle som tåler vannbad

Saks, målebånd, pensel, rørepinne, bakepapir og digital vekt trengs også.

Vær obs på at bollen du bruker over vannbadet ikke vil bli fin igjen etterpå, så her har jeg gått til innkjøp av en bolle i aluminium som kun brukes til produksjon av bivokspapir.

Start med å måle opp treharpiksen. Det er dette som tar lengst tid å smelte, så ha dette i bollen over vannbadet alene først. La det stå over vannbadet til du ikke kan se mer pulver, men det har blitt en seig klump.

Nå kan du ha over bivoks og la dette stå å godgjøre seg til alt er smeltet sammen til en jevn væske. Det skal ikke være igjen noen klumper og væsken skal være gjennomsiktig. Det vil ta litt tid å få dette flytende, så smør deg med tålmodighet.

Jeg holdt kurs i dette i høst, og det var bra jeg ba kursdeltagerne om å ta med seg håndarbeid til dødtiden. Det er ingen fasit på hvor lang tid det tar, men sett i hvertfall av 3-4 timer.

dødtid_LI
Det kan bli en del dødtid når man lager bivokspapir. Men pass på å etterfylle vann i kjelen!

Når alt er smeltet heller du over jojobaoljen og rører den inn. Stoffet trenger ikke å strykes først, men bør vaskes. Klipp det til ønsket størrelse og legg det utover på et bakepapir på en langpanne. Jeg bruker å lage bivokspapir som er på størrelse med en langpanne.

Bruk nå penselen for å smøre dette utover stoffet i jevne,tynne strøk. Sørg for å dekke stoffet helt. Om du smører på litt tykt kan du legge et stoff under som vil suge til seg overskuddet fra det laget du smører på. På denne måten vil det ikke bli så mye svinn igjen på bakepapiret når du er ferdig.

Skru på ovnen på minste temperatur og sett inn langpannen. La det være i ovnen til det ser vått ut og du kan se at blandingen er trukket inn i stoffet. Når du tar det ut av ovnen, ikke la det stivne på bakepapiret! Sett fra deg langpannen og løft opp stoffet med en gang. Om du henger det opp noen plass eller lufter det i hendene er det samme.

Det avkjøles veldig fort, og da er det ferdig! Bruk en saks til å klippe endene på stoffet slik at det blir fine kanter. Og voila!

ferdig
Et orange bivokspapir 37 x 30 cm med bortklipte kanter, klart til bruk!

Et aldri så lite varsel til slutt; bivokspapiret over er snart på jakt etter en ny eier!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s