Mat

Yoghurt så langt øyet kan se!

Jeg fant ut her om dagen at man i prinsippet kan kjøpe seg ett beger med yoghurt naturell, og så trenger man faktisk aldri kjøpe det igjen! Med det mener jeg at om du tar det siste av yohurten din og blander den med melk formeres bakteriekulturen i yoghurten slik at du får «ny» yoghurt. Det er ikke mye yoghurt som spises her i huset, men om man så enkelt kan «lage» egen yoghurt trenger man jo ikke å kjøpe inn noe som kanskje kommer til å bli kastet. Man kan heller lage en mengde som passer forbruket!

ingredienser
Av yoghurt man allerede har og litt melk kan man veldig enkelt lage sin egen yoghurt. Selvfølgelig økologisk melk fra Rørosmeieriet!

Thomas liker å spise yoghurt til frokost av og til, sammen med havregryn, nøtter og slikt mens jeg liker yoghurt sammen med frukt og honning. Men om man lager mer yoghurt enn man klarer å spise opp så går det jo faktisk an å fryse yoghurt!

I følge Opplysningskontoret for Melk går det fint å fryse yoghurt, men den kan endre konsistens etter frysing. Det vil si at den kanskje er best å bruke til brød eller lignende når tint, men yoghurt kan også fryses i isformer alene eller sammen med frukt for å bli til is. Og hvem liker vel ikke yoghurtis?

yoghurtis.PNG
Dette bildet fra www.melk.no viser hvordan man lett kan lage egen yoghurtis. Enklere kan det nesten ikke gjøres!

Vi hadde litt gresk yoghurt og frokostyoghurt med vanilje, og det passet derfor bra å prøve dette fenomenet. Om noen har gjort dette eller forsøkt å fryse ned yoghurt setter jeg pris på tilbakemelding på hvordan det gikk!

Det eneste du trenger for å lage ca 1 liter yoghurt  er:

2-3 ss yoghurt naturell eller gresk yoghurt, jeg brukte med vaniljesmak

1 l melk, jeg brukte økologisk lettmelk fra Rørosmeieriet

Varm forsiktig opp melken til ca 40 grader. Ha forsiktig yoghurten oppi og få rørt ut alle klumper så det blir en jevn røre.

La kjelen stå på komfyren, under lokk, over natten. Om du har nøyaktig termostat på ovnen kan du også sette kjelen inn der på 38-40 grader. Et annet tips er å settekjelen på varmekablene på badet eller sette kjelen ved varmtvannsberederen.

Når yoghurten har tyknet over natten kan du ha den over mindre beholdere og sette i kjøleskapet.

Jeg halverte denne oppskiften fra Matmerk denne gangen og det gikk helt fint. Jeg brukte derfor 2 ss yoghurt og en halv liter melk.

OBS: Jeg varmet opp melken til 40 grader, blandet inn yoghurten og så lot jeg kjelen stå på plata. Røren ble derfor alt for varm, noe som førte til at den greske yoghurten skilte seg. Men jeg satte kjelen med vaniljeyoghurt på varmekablene på badet over natten, og den ble veldig bra!

ferdig
Den nye vaniljeyoghurten med havregryn, honning og sitronmelisse. Herlig!

Om noen allerede vet hvordan yoghurt er etter den er fryst, si gjerne ifra! Gjerne også om du vet om en slik prosess kan gjøres på yoghurt som har vært fryst.

Å få kuttet ned på mengden plast som kommer inn i hjemmet via emballasje er en god følelse, og ved å lage ting selv er det nettopp det man gjør. I butikkjøpte produkter er det som oftest mikroplast som blir brukt som skrubbeffekt, i tillegg til plastemballasje. Neste uke er jeg derfor tilbake med oppskrift på skrubb som er helt plastfri! Følg med!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s