Inspirasjon

Plastic free july

Det er tøft å prøve en ny diett, lære noe nytt eller for eksempel ha shoppestopp en måned. Det finnes mange utfordinger som går over en måned, og  inn i rekken med blandt annet #aphotoaday eller #30daysfitchallenge følger #PlasticFreeJuly. Jeg satte av en måned i april hvor jeg gav 30 tips, et per dag, til måter å redusere avfallet, og jeg tenkte å gi en oppsummering på hvordan dette går for min del så langt, siden jeg prøver å redusere avfallet mitt litt hver dag.

collage
Noen av temaene jeg skrev om i min «Zero Waste Challenge» som du finner øverst i menyen på siden min.

Det er en del ting og produkter vi har sluttet med etter at vi ble klar over hvor mye avfall vi helt unødvendig kaster her, og ferden er langt i fra over enda! Vi har kommet langt siden september, og jeg vil gjerne dele litt av hverdagen her med dere.

før og etter
Venstre= april, høyre= august; og det begynner å minke på produkter i skapet! Har 4 pakker med linser på øverste hylle, men har nesten ikke samvittighet til å bruke dem

Kjøkkenet er det rommet i huset som bidrar til mest avfall, tett etterfulgt av badet. Jeg har oppdaget at det er mye lettere å endre vanene sine på badet enn på kjøkkenet, da det man bruker på badet som forsøpler er ting man lett kan lage selv. Det på kjøkkenet som forsøpler er derimot emballasje som blir med etter en handletur.

På badet bruker vi hjemmelagde såpestykker til håndvask, kroppsvask, shampoo og balsam og vi har safety razors, heklede pads til sminkefjerning, kokosolje som sminkefjerner, bambustannkost, hjemmelaget deo og jeg har sluttet med hårprodukter som hårspray og lignende. Vi bruker også kun Norges eneste svanemerkede tannkrem, Zendium, til tannpussen.

Jeg sier «vi» fordi en del av dette er også Thomas med på, selv om han eier 4 kjøpte deoderanter og 3 parfymer er han med på å bruke og lage såpestykker og han minner oss på å bruke handlenett og tøyposer på butikken. Det er også viktig å ikke kaste noe, bare for å få det bort. Bruk opp det du har før du leter etter alternativer!

høvler
His and hers safety razors. Min med håndtak av mangotre og Thomas sin er i rustfritt stål. Det finnes så mange stilige varianter!

På kjøkkenet har vi også blitt flinkere. Vi kjøper aldri syltetøy eller annet i plastbokser lenger, så lenge det finnes et alternativ på glass. Vi har begynt å handle frukt og grønt på en innvandrer-butikk hvor de selger stort sett alt uten emballasje, og vi tar med handlenett og tøyposer som vi handler i. Plastfolie har ikke blitt brukt siden september, siden vi har bivokspapir.

I vinduskarmen på kjøkkenet har vi urter som vi dyrker selv og som vi nå høster frø av til neste år og vi skal prøve å tørke dem til eget krydder. Vi har også nesten sluttet helt med å spise kjøtt, noe som sparer oss for unødvendig emballasje, da kjøtt alltid er pakket inn i plast.

ringblomst
I fjor høstet jeg disse frøene fra ringblomsten. Frøene plantet jeg i år og er i gang med å høste frø til neste års generasjon.

Vi har også begynt å tenke mer på matavfallet vårt, og har redusert det ved å fryse gammel frukt til smoothie og vi passer bedre på maten vår, slik at vi får spist det opp eller fryst det ned før noe blir dårlig. Jeg er veldig fornøyd med at matavfallet vi kaster stort sett bare er skall fra frukt eller tørre brødskalker.

Vi har også gradvis redusert mer av det vi eier, ved å gå igjennom litt regelmessig kan man holde oversikt over hva man har. Vi har en fast plass i leiligheten hvor vi legger ting vi vet vi ikke vil ha lenger, og når det er fult kan vi gi det videre til bruktbutikken. Det som er ødelagt kaster vi, eller reparerer om det er noe vi fortsatt vil ha.

pinsett
En pinsett er ødelagt når den ene siden faller av, så du bare sitter igjen med en pinne. Men surr på en strikk, og vips så er det en pinsett igjen!

Det er mer som også har blitt kuttet ned på, og mer som skal kuttes ned på, men det er for mye til å få plass i et innlegg. Du finner innleggene fra min Zero Waste Challenge øverst i menyen. Nå vil mye heller høre hva du har gjort hjemme hos deg for å få en mer bærekraftig livsstil!

Har du noen favoritter som sparer deg for avfall?

Er det noe du har kuttet ut som du ikke helt skjønte hvorfor du brukte?

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s