Mat

Nøttemelk

Reklame

Mamma har kalt meg en kalv i alle år fordi jeg er så fryktelig glad i melk. Jeg kan drikke flere liter i løpet av ei uke, om det så er alene, til brødskiva eller til nybakte brownies; spiller ingen rolle, melk er digg! Og godt for kroppen. Og selv om jeg ikke er vegetarianer ønsker jeg å kutte ned på forbruket mitt av animalske produkter, for å gjøre mitt for dyrene og for jorda som husdyrhold går hardt ut over. 

kuslipp
Bilde fra kuslipp på Jønsberg i vår. Lykkelige kuer som tar første steget ut på jordet i år.

Om sommeren kutter jeg automatisk ned på inntaket av melk, da jeg heller vil drikke noe lettere, som vann eller saft. Men høsten og vinteren kommer jo alltid tilbake, og da er det jo fint å være forberedt med et supert alternativ til melka.

Jeg har derfor prøvd meg frem for å finne veganske melketyper, som kan drikkes som vanlig melk uten at man tenker over forskjellen og som man kanskje får til å lage selv. Jeg liker havremelk, men det kan jo bli vanskelig å lage selv.

Derfor har jeg nå prøvd meg frem med nøttemelk, som var veldig enkelt å lage! Jeg lagde to typer; mandel og cashew og mandel ble helt klart favoritten av de to.

cashew.jpg
Cashewnøtter og vann, klart til å bli omgjort til nøttemelk. Jeg har ikke blender, så smoothiemakeren får duge!

For å lage nøttemelk trenger du:

2,5 dl nøtter, her er det bare å velge favoritten din.

7,5 dl vann

En liten klype havsalt

Søtning, for eksempel honning, akasiesirup, vaniljesukker, stevia eller lignende.

Av utstyr trenger du flasker/glass til å ha melka på og noe å sile væska i. Jeg har fått tak i egen nøttemelk-pose fra BeEco, anbefales. Jeg syntes også det var greit med en trakt, da jeg hadde melken på flaske.

Start med å veie opp nøttene og hell over kokende vann så det dekker nøttene. La dette stå over natta eller i omtrent 8 timer.

Neste dag desinfiserer du flaskene/glassene som melka skal oppi ved å helle over kokende vann og la det stå i ovnen på lav temperatur en liten stund.

Mens du venter på desinfiseringen heller du av vannet og skyller nøttene godt før du har de i en blender eller lignende sammen med 5 dl av vannet. Du kan velge å skrelle nøttene, men om du ikke gjør det vil melka bare bli bittelitt mørkere.

Kjør dette til du ikke hører nøttene knuses lenger og så tilsetter du resten av vannet sammen med søtning  og salt og kjører det godt.

Ha så denne blandingen over i nøttemelkposen som du har tredd over flasken/glasset du skal ha melka i. Klem ut det siste av væsken. Nøttemassen som blir igjen kan du bruke til for eksempel kaker eller brød.

Om du drikker melken med en gang kan du kjenne nøttesmaken, men den var veldig svak. Da er det mulig å la nøtterestene ligge i flaska over natta, slik at vannet suger til seg mer smak.

Melken er holdbar i en ukes tid. Ristes før du drikker av den. Enjoy!

kjøleskap
Glassflasker fra smoothie blir nå brukt til rosevann til krem i fryseren og til å fylle kjøleskapet med hjemmelaget nøttemelk og jordbærsaft. Liver altså!

Jeg skal prøve meg frem videre for å finne den perfekte nøttemelka, og kanskje kommer jeg tilbake med en ny oppskrift. Inntil da er jeg tilbake neste uke med en fantastisk salve som ALLE kan få til å lage. Den funker til alt og lukter digg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s