Zero Waste Challenge

19. Bruktfunn

Jeg liker godt å handle brukt i stedet for nytt. Tidligere har dette stort sett bare vært om møbler, servise eller andre ting, men har i det siste også begynt å gjelde for klær. Mitt favorittplagg er en håndstrikket genser kjøpt fra en bruktbutikk for 100 kroner! Og jeg vet det kan være latterlig rimelig å handle nye klær, men det er for mye av det som kastes fordi folk kjøper mer enn de trenger!

genser
Her er jeg ute på tur i påsken med yndlingsgenseren på. 100kr på bruktbutikk er jo ingenting!

Man sitter hjemme, litt rastløs og kanskje lønna kom inn på konto i dag? Hadde det ikke vært kult med noe nytt før helgen, bare fordi du fortjener det? En ny genser kanskje, eller hva med en t-skjorte? Og hvor mange har du allerede liggende i skapet?

Visste du at per 2017 kjøpte hver nordmann i snitt 15 kg med nye klær? Og så kastet vi 8- 10 kg. Har du oversikt i klesskapet ditt?

Når man handler klær på billige butikker får man klær som ikke har god kvalitet og som ikke er ment å vare lenge. De mister fasongen fort, fargen blekner i vask og det kule trykket foran blir skrukkete. Men vanlige folk vil ikke betale penger for dyre, ikke-masseproduserte klær som er lagd i god kvalitet. Folk gidder ikke bruke penger på slikt.

Tekstiler skal ikke kastes som restavfall, men Fretex, UFF og andre slike kontainere for mottak av klær tar imot alt! Om noe ikke er i god nok stand til å selges, vil det bli redesignet til noe annet. Om det er for ille kan det bli brukt til for eksempel pussefiller eller isolasjon. I 2017 var det kun 2-3% av det de mottok som ble forbrent.

klær
Ikke kast ting for å bli kvitt det. Gi det bort, selg det eller bruk det til noe annet. Bilde fra The Guardian

Neste gang du har lyst på noe nytt kan du jo sjekke bruktbutikkene i nærområdet først. Jeg finner stort sett alltid noe gull der, selv om å handle brukte klær er nytt for meg. Har du en brukt favoritt? Del gjerne!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s