Zero Waste Challenge

16. Planlegging

Om du er like glad i lister og system som meg, så vil tipsene i innlegget her være noe for deg. Dette innlegget vil handle om planlegging av hverdagen, både for å spare tid og penger, men også for å redusere matsvinnet. Om du kun handler inn til det du skal ha til middag den kommende uken vil du finne at du slipper småkjøp, du spiser opp maten i kjøleskapet og du slipper å kaste mat som har blitt dårlig fordi det har stått bakerst i kjøleskapet over lengre tid.

planlegging
Plan for uken med tilhørende handleliste blir gjort klar på søndag, og på mandag kjøper vi inn til hele uken.

For å slippe småinnkjøp flere ganger i uken har jeg og Thomas et veldig godt system når det gjelder innkjøp av mat til huset. Vi spiser middag hver dag, og for å kunne gjøre det må vi ty til ukesmenyen.

Ukesmenyen er et ark vi har hengende på kjøleskapet, hvor vi hver søndag fyller inn hva vi vil ha til middag den kommende uken. Og etter hvert som uken går, så spiser vi det vi har satt opp og krysser det av arket.

Søndager setter vi oss ned med kokebøker og diverste nettsider på mobilene og finner oppskrifter og inspirasjon til hva vi kan ha til middag, og når hver av ukens 7 dager har fått en matrett kan vi gå igjennom oppskriftene og finne ut hva som må kjøpes inn. Og på mandag er det fast innkjøpsdag.

På den måten vet vi hva vi har hjemme, vi vet hva vi trenger og vi kjøper ikke inn noe mer enn det vi trenger. Dette gjør vi for å kunne spise opp maten vi har i kjøleskapet og for å spare penger og tid, da vi begge synes det er bortkastet tid å gå i butikken flere ganger i uka.

handleliste
Denne lille blokka kjøpte vi i Karlskrona for litt over 3 år siden. Den er drøy i bruk, for å si det sånn.

Vi er jo i en prosess hvor vi skal finne avfallsfrie alternativer, men det er jo dumt å kaste skriveblokka og den lille blokka vi skriver handleliste på før de er brukt opp. Så snart de er oppbrukt, vil vi finne avfallsfrie alternativ til rutinene våre. Som å ha en tavle til ukesmenyen og handlelista på mobilen.

Har du et lignende system for innkjøp til ditt hushold? Eller er du på butikken annenhver dag for å kjøpe småtteri? Jeg anbefaler virkelig å bruke en ukesmeny og å tilbringe dagene med noe annet enn å gå på butikken! Prøv det da vel 🙂

 

2 tanker om “16. Planlegging”

  1. Tilbaketråkk: 21. Junk – Hjemmelaget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s