Zero Waste Challenge

13. Vasking av klær

Å vaske klær er helt naturlig, men har du tenkt over hvor ofte du vasker klær eller hvorfor du gjør det? Du vasker klær fordi de er skitten, greit nok. Men om du har en ullgenser som lukter vondt, vasker du den da? Eller visste du at det holder å lufte klær laget av ull, alpakka eller andre animalske garntyper? Og om joggebuksa du kun bruker hjemme blir skitten, vasker du den da? Eller kunne den fint ha blitt brukt et par ganger til før den vaskes?

klesvask
Vaskede klær må tørkes, og tørkesnora er absolutt det enkleste og beste alternativet på markedet. Bilde fra lifehacker.com.

Jeg har nemlig plagg hjemme som jeg kun bruker hjemme. Det er fordi de er så baggy, slitt og full av søl fra maling og lignende at jeg ikke viser meg offentlig i det. (Pluss at mamma vil nok gjort meg arveløs om hun så meg ute med det.) Og om jeg da søler kaffe på genseren min eller yoghurt på buksa mi, så tørker jeg bort det jeg kan, og så bruker jeg det flere ganger før det vaskes.

I tillegg har jeg uniform på jobben, så mine egne klær blir sjeldent brukt så lenge at de trengs å vaskes. Thomas derimot, han har jobb og skole hvor han selvfølgelig bruker egne klær, og han rettferdiggjør virkelig at han har en kaffekopp som det står «sølekopp» på.

Det jeg prøver å si er at vi må roe ned på vasking av klær. Via vasking, særlig på høyere temperaturer, blir mye mikroplast med vannet i utløpet og ender opp i havet. Da er det snakk om mikrofiber fra klær av syntetiske materialer, som nylon, fleece eller lignende. Mens jeg har jobbet med dette innlegget har jeg lært av acryl er verstingen av de som gir fra seg mikroplast når de vaskes.

Visste du at hver gang du kjører et lass i vaskemaskinen, kan du frigi så mye som 700 000 mikroskopiske biter av mikroplast?

Eller at omtrent 85% av menneskelig forsøpling i hav og strender er mikroplast?

Og om du reduserer vaskingen av klær, vil det redusere strømutgifter, klærne vil vare lenger, du sparer penger for vaskemidlet og du sparer til og energi du kunne brukt på noe annet.

The impact of microplastic pollution is not fully understood but studies have suggested that it has the potential to poison the food chain, build up in animals’ digestive tracts, reduce the ability of some organisms to absorb energy from foods in the normal way and even to change the behavior of crabs. (Fra The Guardian)

Tenk deg derfor om når du skal vaske klær, er det skittent nok til å måtte vaskes? Og hva vasker du klærne med? Prøv deg frem med svanemerkede vaskemidler i papiremballasje, eller såpenøtter! Og å kjøpe klær av naturlige fibre vil også være en god start for å få redusert mikroplasten som slippes ut hjemme hos deg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s