Zero Waste Challenge

9. Handleturen

Reklame

Så langt i 2018 har jeg og Thomas fått med oss 11 bæreposer hjem, og det er bare på grunn av latskap. I hvertfall 2-3 av dem er på grunn av take-away som blir levert i handleposer og 4-5 av dem er etter handleturer hvor vi har glemt handlenett. Å kutte ut slike engangsvarer er noe vi jobber med, men det er en prosess å kvitte seg med vaner man har hatt i alle år. 

plastpose
Det er bare toppen på isfjellet, og noe må gjøres nå. Bildet er hentet fra siden til change.org hvor Leah Kunkel vil få Walmark til å innføre avgift på sine plastposer.

Mitt første spørsmål da jeg ville kutte ut bæreposer var «hva skal jeg kaste søppel i?» Jeg tenkte det var like dumt å kjøpe søppelposer i plast på butikken som det var å bruke en handlepose, men lite visste jeg om alle alternativer til plastposer som finnes.

For tiden bruker jeg og Thomas grønne poser laget av GMO-fri mais fra BeEco til å kaste restavfall i. De posene fra BeEco finnes i ulike størrelser, og om en kommer på avveie komposteres den bare. Det finnes også andre ulike typer søppelposer, som enten er komposterbare eller laget av resirkulert materiale. Vi kaster for eksempel vårt plastavfall i lysegrønne komposterbare poser fra Biltema.

Og en ting som gjør det lettere å kvitte seg meg bæreposen i plast, er jo å bruke handlenett når man skal på butikken. Jeg lagde et ganske stort handlenett her om dagen, og fremgangsmåten for det finner du i innlegget Plastfri handletur. Her er det bare å prøve seg frem med ulike stoffer og farger!

begge sider
Dette er et stort handlenett sydd i 3 ulike bomullsstoffer. Får plass til det meste oppi her!

Visste du at bare Kina alene bruker omtrent 3 milliarder plastposer i året! Eller at verden bruker omtrent 2 millioner plastposer i minuttet? Den energien som kreves for å lage 12 bæreposer kunne holdt en bil på veien i 1600 meter?

Eller at hele 16 afrikanske land, blandt annet Kenya og Eritrea, har gitt forbud mot all bruk av bæreposer i plast? I 2003 ble forsøplingen flere stedet i Afrika så ille at tynne plastposer ble døpt til «afrikas nasjonalblomst» siden man kunne finne de i busker, sletter og trær overalt. (Info fra Earth Policy)

En annen ting som også hjelper for å redusere avfallet du får med hjem fra butikken er tøyposer. De kan du handle frukt, grønnsaker eller smågodt i, og om du lager selv kan du jo ha med deg tøyposer som matcher antrekket eller humøret ditt!

Inne på BeEco sine sider har jeg skrevet et gjesteinnlegg med fremgangsmåten for sydde og strikkede tøyposer, som absolutt er verdt å prøve ut! Jeg har brukt mine på butikken mange ganger, og den strikkede versjonen kom godt med til å kjøpe appelsiner i påsken, da den er veldig stretchy!

strikket.jpg
En strikket tøypose gir et nett med mye stretch som gav plass til mange appelsiner i påsken.

Har du sydd et handlenett eller strikket en tøypose? Eller har andre tips til en grønnere handletur? Del det gjerne med meg!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s