Zero Waste Challenge

8. Müsli

Dette er jo en måned hvor jeg skal fokusere på avfallet jeg kaster, og ta tak i de situasjonene hvor det dukker opp mye søppel.Og mye søppel kommer fra at man kjøper ferdigprodukter som er pakket i diverse emballasje. Innlegget her oppfordrer derfor til å lage ting selv, og denne gangen er det hjemmelaget müsli og müslibarer som står for tur!

havregryn
Havregryn er en stor del av müslien.

Hjemmelaget müsli er utrolig enkelt å lage, og du kan ha oppi det du liker best av frø og tørket frukt, og det blir alltid godt! I innlegget her får du derfor oppskrift på müsli du kan bruke til frokosten med litt yoghurt og frisk frukt. Jeg har til denne anledningen prøvd ut en oppskrift på müslibarer, som jeg ikke synes gikk så veldig bra fordi de ble veldig klissete og henger ikke sammen. Men om du får det til, kommenter gjerne med hva du har gjort annerledes! 🙂

Dette er ikke den sunneste oppskriften, så det går an å bruke kun varm honning eller en blanding av varm honning og olje som erstatter til smør, honning og sukker.

For å lage müsli trenger du:

300 g havregryn

50 g cashewnøtter, finhakket

50 g valnøtter, finhakket

50 g tørket fersken

50 g tørket tranebær

20 g linfrø

10 g chiafrø

125 g smør

1,2 dl honning

0,8 dl brunt sukker

(2x 100 g mørk sjokolade om müslibar)

Bland alt det tørre i en bolle. Smelt smøret på medium varme i en kjele og ha oppi honning og sukker. Rør i blandingen til sukkeret er oppløst.

Hell så smørblandingen over det tørre og rør det inn til alt ser fuktig ut. Ha så dette over i en langpanne som er dekket med bakepapir.

Om du nå skal lage müsli setter du dette i ovnen på 140 grader i 50-60 minutter til blandingen er gyllenbrun. Rør i den en gang i blandt for å steke jevnt.

musli
Ferdig «stekt» müsli. Denne typen brukes i frokostblandingen eller som crunch i yoghurten.

Om du nå skal lage müslibarer lager du müsli som over og har den i en form med avispapir, men i stedet for å sette det i ovnen smelter du den mørke sjokoladen i vannbad og har den i et jevnt lag over blandingen.

Sett dette til avkjøling før du kutter det opp i passe firkanter. Her var det jeg ikke fikk ønsket resultat siden den ble veldig klissete og bitene henger ikke sammen. Men når du skal oppbevare dem, kan du jo pakke dem inn i bivokspapir som du finner oppskriften på HER.

muslibar
Ferdige müslibarer er klare for å bli pakket inn i mitt favoritt bivokspapir.

Jeg håper dette falt i smak hos deg! Lager du din egen müsli? Hva liker du best å ha oppi? Kom gjerne med forslag!

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s