Zero Waste Challenge

4. Fix it!

Vi har begynt å kaste utrolige mengder med delvis ødelagte klær og gjenstander, fordi vi ikke kan å reparere dem eller fordi vi ikke trenger å gjøre det. Det er et såpass stort marked for å kjøpe nytt, at man ikke trenger å tenke på at man kan stoppe sokken med hull i hælen, eller at man ikke trenger å pusse ned stuebordet og legge ny lakk. Man kan bare kjøpe nytt. Og til en billig penge.

klesavfall
Slik ser en søppeldynge full av tekstiler ut. Bildet er fra DoubleEleven sine sider, hvor det blandt annet står mye interessant om nedbrytningstiden på ulike tekstiler.

Om du har noe du ikke liker lenger, hvorfor ikke legge det bort en stund? Eller farge det i en ny, freshere farge? Kanskje sy det om til noe annet? Det er mye som kan gjøres med klær og ting før det trengs å kastes. Om det ikke er ødelagt kan du til og med gi det bort eller kanskje selge det.

Dette innlegget er derfor en påminnelse om at du ikke trenger å kaste det! Du kan redesigne det om du er lei, og om noe er ødelagt; fiks det!

Jeg og Thomas har to sett med sengetøy, ett nytt og ett endgammelt. Det gamle er noe jeg har fått fra mamma for mange år siden, og ikke vet jeg hvor lenge hun har hatt det før meg igjen. Men jeg og Thomas har irritert oss grønn over at hullet som du putter dyna inn i når du skal skifte på senga, det går fra ett hjørne til det andre. På langsiden!

Thomas har gjentatte ganger ønsket seg nytt sengetøy, men jeg har jo symaskin, og det er da i grunn et ganske fint sengetøy synes da jeg. Så jeg reparerte det!

Med symaskina freste jeg over kanten og sydde sammen trekket i begge ender, og etterlot et passe stort hull på midten. Perfekt!

fix dyne
På toppen ser du dynetrekket før reparering. Sykt irriterende greier. Men nå er det så godt som nytt!

Jeg har også et par hansker som jeg har brukt stort sett hver dag i vinter. Det er andre vinteren de blir brukt nå, og de ble kjøpt på tilbud fra H&M, men de trenger da ikke å kastes om de blir ødelagt for det? Så jeg reparerte de også jeg!

fix hansker.jpg
Før og etter. Rett og slett snurpet sammen med sytråd fra innsiden. Perfekt og klar for en ny vinter.

Endelig kan jeg sove uten å våkne av at jeg er surret inn i dynetrekket, eller ikke bruke hanskene mine til visse steder fordi de er ødelagt! Har du noe du ikke liker så godt lenger? Eller noe som egentlig ikke er så ødelagt at det trengs å kastes? Se om du får gjort noe med det da vel!

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s