Mat

Vegetaruke!

Uken som kommer, fra 19ende til 25te mars, kommer jeg til å legge ut en oppskrift per dag på matretter eller annet digg som er vegetar. Det konsumeres alt for mye kjøtt per i dag, og det krever utrolige mengder vann og mat for å holde det dyret i live lenge nok til det skal slaktes og gi oss mennesker mat, i tillegg til at det gir oss andre produkter som melk, egg og ost mens det lever. Jeg er ikke vegetarinaer selv, og i hvertfall ikke Thomas, men 2-3 dager i uka velger vi å spise vegetar for å redusere vårt forbruk av kjøtt. Vi startet med dette for omtrent et år siden, og har funnet utrolig mange gode vegetarretter, og 7 av dem vil jeg dele med dere den neste uka!

vegetar
Blomster, bær, grønnsaker og frukt. Jeg gleder meg til sommer og til å høste masse godsaker igjen!

Jeg og Thomas velger å være vegetarianere store deler av uken for å redusere vårt avtrykk på jorda. Det er utrolig mange ressurser som går med i å fore opp dyr som brukes til mat, og utstipp fra jordbruket ligger på 5.plass når det gjelder hvilken sektor som slipper ut mest klimagasser i Norge.(Data fra SSB)

«Matproduksjon er en av de viktigste kildene til menneskeskapte klimagassutslipp, og husdyrhold alene står for 14,5 prosent ifølge FNs mat- og jordbruksorganisasjon. Å produsere kjøtt er mer energikrevende, arealkrevende og vannkrevende enn all annen matproduksjon.» (Fremtiden i våre hender)

For å vise hvor mye mer vann som kreves til kjøttproduksjon enn til produksjonen av vegetabilske varer, har jeg funnet tall fra 2015 som viser at California brukte 402 liter vann for å produsere 28 gram med storfekjøtt, mens det gikk med kun 87 liter for samme mengde med mandler. (Dagbladet)

Som vist under sier tallene fra Fremtiden i våre hender at i 2016 spiste Nordmenn like mye (ca 80 kg) av kjøtt, grønnsaker og brød-og-kornvarer. Mens produksjonen av grønnsaker og korn slapp ut henholdsvik 81 og 71 Co2-e i 2016, slapp kjøttproduksjon ut hele 799 Co2-e!

Statistikk utslipp

Jeg så nylig dokumentaren Cowspiracy på Netflix, og jeg lærte utrolig mye om produksjonen av kjøtt. og hvorfor det ikke er mer informasjon om hva dette gjør med jorda, dyrene og menneskene som spiser det! Så mye jeg ikke visste.

Kuer, som jo er det dyret det er mest avl på, produserer metangass. Og metangass er 86 ganger mer destruktivt enn Co2 fra biler! I tillegg går 45% av landområdene i dag til husdyrhold eller til å dyrke mat som går til dyr, som mennesker til slutt spiser.

Det finnes land i verden, hvor folket sulter på grunn av fattigdom, og maten som dyrkes i disse landene går til dyrene i stedet for menneskene. I dokumentaren sier de at om man gir den maten til mennesker i stedet for dyrene, så vil mennesker i fattige land ha nok mat.

«If you can grow corn to stuff down an animal throat, you can grow corn and feed it to a human.» Howard Lyman, tidligere kvegbonde.

Etter å ha sett dokumentaren innser jeg at å ikke spise kjøtt et par dager i uka ikke er nok i forhold til det jorda og atmosfæren vår trenger. Jeg og Thomas vil fortsette å spise vegetabilsk noen dager i uken fremover også. Det er ikke nok i forhold til det vi kan gjøre, men alle kan ikke gjøre alt. Men alle kan gjøre noe.

Om alle reduserer/kutter ut inntaket av kjøtt, vil det ha en enorm invirkning på verdens klima, regnskogen, dyreliv og ikke minst på havet. Havet lider allerede av overfiske i tillegg til at søppel bli dumpet der og forurensing fra land havner i havet.

Jeg vil derfor oppfordre alle til å kutte ned på inntaket av kjøtt og fisk og gå over til en diett som består av mer grønnsaker og planter. Og som en kickstarter vil jeg kun publisere oppskrifter på vegetarretter i en hel uke fremover! Jeg starter i morgen med spicy gulrotsuppe! Har du en favorittoppskrift? Del den med meg da vel!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s