Utfordringer

Røros for alltid i mitt hjerte <3

Forrige uke reise jeg og Thomas hjem til Røros for å oppleve Rørosmartnan. Det er alltid stas å komme hjem til pappa, men litt ekstra når det er martnan og såpass mye liv i Bergstaden. Jeg gikk inn for å handle mest mulig plastfritt og å se hvordan folkene i de ulike bodene ville reagere på at jeg ville ha ting jeg kjøpte i handlenett og tøyposer. Det er flere som går rundt med sekk på ryggen, men de er nok mest til å oppbevare varme klær og noe drikkevarer i. Jeg fant fort ut at å være plastfri på et slikt arrangement var en utfordring, men her kommer en oppsummering av forsøket.

gata
Mye folk og boder i gata under Martnan, her med Røroskirka i bakgrunnen.

Jeg og Thomas fikk med oss åpningen av det 165te Rørosmartnan og startet med å ta en runde i gatene på Røros. Her står det boder med spennende varer, mat og håndarbeid på rekke og rad i tillegg til at de fleste bakgårder er åpnet opp og har salg av antikke varer, kaffe og mat. Dag 1 på martnan gikk det ganske fint å være plastfri, med unntak av at jeg fikk med plastpose til ett garnnøste og tørket kjøtt er vakumpakket i plast. Men tørket kjøtt må man jo ha! Vi fikk dessuten handlet lakris i tøypose, noe jeg syntes var veldig gøy!

godt og ondt
Til høyre er det positive fra dag og og til venstre det negative. Boksalg i strameipose og lakris i tøypose VS innpakket kjøtt, pose til et nøste og en unødvendig reklameflyer.

Dag to gikk også greit, med unntak av at vi kjøpte et fenalår, som hang så fint uten noe emballasje i en bod. Vi kjøpte det minste av dem og sa nei til pose. Men selgeren insisterte på at vi skulle ha pose på det, og begrunnelsen var at det ikke var emballasje på det. Jeg syntes det var en tåpelig grunn, siden fenalåret ikke kommer til å ligge i den posen hjemme hos oss og ikke har det vært i en pose hos selgeren heller! Rett og slett en dust. Så vi måtte ta med den posen da. Men med den posen fikk vi med oss «kun» to poser fra Røros. Og den andre posen kom av at vi fikk en svær pose med bøker fra pappa. Så jeg er rimelig fornøyd med at vi så langt i år har fått med bare 5 bæreposer hjem.

Tredje dag tok vi en svipptur til mamma sin hytte i Femundsmarka for å måke tak før vi dro i det populære Teltet for å ta en øl. Vi traff på litt kjentfolk og det ble flere øl utover kvelden. Også på fredag var vi ute og tok noen øl, både i Teltet, Kaffestuggu og nedi Ramkjelleren. Og det er her vårt største plastforbruk kom inn i bildet, da øl kun ble servert i plastbeger. Og når det er vanskelig å komme seg bort til baren, mye folk, god musikk og man er opptatt med å prate med folk man ikke har møtt på en stund, så glemmer man bort at man kunne tatt med plastbegeret til baren for å fylle det opp. Jeg tenker tilbake på det nå, og angrer på at jeg ikke gjorde det. Men det er noe jeg har lært nå, og kommer til å gjøre neste år. Skal i hvertfall prøve hardt å huske på det!

beger
All øl ble servert i plastbeger, som jeg dessverre ikke tenkte over at man kan gjenbruke. Men neste år!

Lørdag tok jeg en tur i gata med pappa, og vi fikk da kjøpt inn litt diverse før bodene stengte. Jeg fikk blandt annet kjøpt et nytt bur til Splash, katten vår, som var helt plastfritt og som det virket som falt i smak.

buret
Forsøk på photoshoot med den mist fotogene katten jeg vet om. Men buret er fint da!

 

Ellers fikk jeg handlet meg noen nye kjøkkenredskaper i tre, da jeg kommer til å bytte ut plast med tre når plastredskapene synger på siste verset. Ellers i martnan har vi gått inn for å kjøpe pølser som ikke er pakket i plast, men røyket fisk er pakket inn i plast, så vi holdt oss til to små fileter av ulik slag. Vi har kjøpt en del av den veldig gode ingefærbrusen til Røros bryggeri og før vi reiste fra Røros på søndag hamstret vi med oss egg fra Galåvolden Gård. Egg får man jo kjøpt plastfritt i butikken, men ikke om man kjøper brett. Vi kjøpte tre brett med egg i ulike størrelser fra gårdsutsalget der.

redskaper
Nye redskaper til kjøkkenet i tillegg til en plastfri bærplukker som jeg gleder meg til å bruke til høsten.

Som en oppsummering var det i grunnen ikke så vanskelig å redusere plastforbruket. Å kutte det helt ut vil være umulig på slike arrangement, så lenge produsentene fortsetter å pakke produktene inn i plast. Det er bare å være kjapp å si nei til pose, for selgeren er vandt til å putte ting i pose mens forbukeren betaler! Men jeg husker andre ganger jeg har handlet på martnan, og når jeg kommer hjem og har fått lagt alt på sin plass så har det fylt seg opp med bæreposer under vasken og småposer som man har kjøpt godteri, lakris eller andre småting i kun blir kastet. Så det var utrolig godt å se at det er det slutt på nå.

Martnan er over, og hverdagen er snart i gang igjen. Og når man er på jobb, på kurs eller bare skal ta en kaffe, så vil man jo se fresh ut. Jeg bruker ikke mye sminke, kun eyeliner, mascara og øyenskygge er noe jeg bruker nesten daglig. Derfor har jeg nå testet hjemmelaget mascara og eyeliner, og i mitt neste innlegg kommer jeg til å dele oppskriften og de positivt overraskende resultatene jeg har fått. Bare å følge med!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s