Inspirasjon

#ÅVeveErÅLeve

Jeg gikk skole på Rauland i Telemark for en stund tilbake hvor jeg tok en bachelor i folkekunst. På de tre årene jeg bodde og stortrivdes der hadde jeg blandt annet oppgaver som involverte veving. Den aller første oppgaven var å veve noen meter med vadmel og til en annen oppgave senere vevde jeg en hengekøye i innslagssmett. Dette ble så klart vevd på en svær flatvev, og jeg har helt siden da hatt lyst til å veve. Veving er en undervurdert aktivitet. Man må konsentrere seg, man får bruk for fargelære og det er en digg form for meditasjon. Veving og en god lydbok eller klassisk musikk er så godt for sjela! Og om er jeg litt stressa til å starte med setter jeg på Led Zeppelin til jeg kommer inn i bobla. 

hengekøye
Hengekøyen jeg lagde som en av oppgavene på skolen. Fin å se på og god å ligge i. Bildet er tatt i Hardanger.

Jeg har vært så heldig å få låne en bordvev fra husflidslaget mitt her på Hamar. Jeg gikk lenge å funderte på hva jeg skulle lage på den, siden jeg ikke har satt opp en vev helt alene før. Har heller ingen erfaring med bordvev, så grunnen til at jeg brukte så lang tid var egentlig mest for å psyke meg selv opp før oppgaven. Og oppgaven viste seg å være mye lettere enn antatt. Er ikke det typisk?

Det startet med at jeg skaffet meg lånekort og lånte fire bøker om temaet. Jeg brukte ukesvis på å psyke meg opp til å sette meg inn i bindingslære igjen ved å skrive notater og tegne mønster. Dette brukte jeg så lang tid på at bøkene ble levert 3 uker over tiden. Unnskyld Hamar bibliotek!

Jeg lette i de ulike bøkene etter noe jeg ville lage, men jeg ville ikke lage stoff til putetrekk eller handlenett siden jeg allerede har mye stoff liggende som jeg kan bruke til det. Men jeg har en pakke med papirservietter liggende og jeg kom på at sist jeg var på restaurant likte jeg så godt serviettene de hadde i lin. Så nå hadde jeg bindingsmønsteret klart og funnet ut hva jeg ville lage 🙂

renning
Dette er 100 av de 358 trådene som skulle til. Ferdig flettet og klar til hovling.

I vår lille leilighet er det ikke plass til renningsbom, altså et stativ som gjør det lekende lett å lage renningen. Renningen jeg ville lage måtte bli omtrent 280 cm lang og bestå av 358 tråder. Jeg og Thomas tok derfor datenight på stuegulvet, hvor vi kastet garnet mellom oss og surret det rundt beina på sofaen. En runde rundt sybordet i tillegg gav skillet som trengs. Denne måten å gjøre det må gav en renning som var full av floker og det gikk mye tid med på å få renningen opp på veven! Men det ble da en renning av det 🙂

Jeg har ikke vært så spent for et resultat siden jeg lagde min første såpe og skulle teste det allers første stykket. Jeg holdt pusten ved de første innslagene mens jeg ventet på om mønsteret skulle komme til syne i vevnaden. Og det gjorde det! Det ble akkurat slik jeg ville at det skulle bli, med burgunder bomullsrenning og ubleket lin til innslag. De første innslagene er et tykkere bomullsgarn for å se om mønsteret ble riktig.

nærbilde vev
Nærbilde av mønsteret i veven. Fire skaft er i bruk, og mer enn det vet jeg dessverre ikke.

Jeg elsker å veve og jeg gleder meg veldig til serviettene mine er ferdig. Og jeg lover at dere skal få se de ferdige produktene! Håpet er at jeg til sommeren kan ta med bordveven ut i solen for å veve mens jeg jobber med brunfargen 🙂 Men i mitt neste innlegg kommer jeg til å dele oppskrifter og inspirasjon rundt bruken av bivokspellets. Bivokspellets er et naturlig produkt laget av de søte små biene, og det er så utrolig mye det kan brukes til! Så følg med 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s