DIY, Oppskrifter

Julegavene 2017

Jeg har begynt å bruke mine egne, plastfrie produkter på badet og ville nå dele mine favoritter med mine venner og familie. Til jul fikk menn og damer 3 gaver hver til badet fra meg og Thomas. Damene fikk deo, rosekrem og leppomade mens herrene fikk deo, dobomber og myntesåpe. I tillegg til dette fikk de også hjemmelaget fuglemat og Thomas sitt hjemmebryggede øl. I innlegget her får dere oppskriften på deo, fuglemat og rosekremen! Såpeoppskriften i forrige innlegg har såpass mange ingredienser og fremgangsmåter at den måtte få et eget innlegg. 

Merkelapper
Merkelappene til fjorårets julegaver ble klippet ut av en gammel papirpose og påskrevet for hånd hva det var og til hvem.

Deoderant er utrolig enkelt å lage, med kun 3 ingredienser. Jeg hadde en overgangsperiode da jeg gikk fra butikkdeo til hjemmelaget, hvor svetten min luktet utrolig mye i omtrent en uke, og det kan være noe å være obs på når man vil teste denne deoderanten. Man må derfor gi det litt tid!

Ingredienser:

4 ts natron

4 ts kokosolje

Dråper med eterisk olje.

Disse ingrediensene blandes godt sammen til en pasta. Ikke ha oppi så mye eterisk olje at røren blir rennende, det skal bare tilsette litt lukt. Deoderanten tåler ikke høy temperatur, for da smelter kokosoljen! Jeg har tatt min deo oppi et lite glass med skrulokk og tilfører deoderanten med fingeren.

I min og i damenes julegaver brukte jeg eterisk grapefruktolje og herrene fikk sedertreolje. Utenom kokosoljen har jeg kjøpt ingrediensene fra  BeEcos nettbutikk, hvor de selger blandt annet bikarbonat (natron) i større forpakning enn det du får på butikken. Og de selger helt plastfritt!

Deoderant
Deoderanten min med grapefruktolje. Man tager hva man haver!

Fuglematen lages også veldig enkelt. Her kan man tilsette det man vil av ingredienser, så lenge det ikke inneholder salt. Småfuglene trenger mat i kulden, og i min fuglemat blir de mett på frø og tørket frukt i tillegg til at de får i seg fett så de kan holde på varmen.

Smelt flott-fett, eller annet saltfritt fett, i en stor kjele på svak varme. Jeg bruker 1 til 2 blokker med fett. Jo mere fett, jo mere frø og slikt må du blande ut i fettet. Når blokkene har smeltet helt, ta kjelen av varmen og la det avkjøle litt. Når den er kald nok heller jeg solsikkefrø, sesamfrø, gresskarkjerner, rosiner, eplebiter, linfrø, hakkede mandler og valnøtter og annet digg mann måtte ha hjemme oppi flott-fettet.

Dette røres sammen til alt er fuktig og det er litt mindre fett enn frøblanding oppi gryta. Tenk at fettet egentlig bare skal holde dette sammen når det stivnet slik at fuglen slipper å grave i fettet for å finne frøene. Nå kan du la massen avkjøles helt. Da blir den hvit og du kan forme den til kuler om du vil. Eller ha det oppi kopper eller former for å lage litt dekorative meiseboller.

Fuglemat
Fuglematen min for to år siden, utenfor kjøkkenvinduet på Rauland. De hjemmelagde meisebollene ble fort en favoritt!

I sommer prøvde jeg en oppskrift på rosekrem jeg fant på BeEco sine nettsider. (Følg linken, så kommer du til den originale oppskriften) Denne er laget av Ellen Dyb Wedeld (eldywe på Instagram) og den er helt fantastisk! Både jeg og mamma er helt hekta på den, og nå har jo damene i familien fått den til jul, så nå blir vel alle hekta på den 🙂

For å lage kremen trenger du først rosevann. Dette kan du kjøpe ferdig eller lage selv. Om du lager selv mangler kremen de konserveringsmidlene som forlenger holdbarheten på produktet, så ikke lag mer krem enn du kommer til å bruke. Oppskriften på kremen kan du dele i to eller tre, slik at du slipper å kaste noe.

Om du lager rosevannet selv må det lages noen dager før du skal lage selve kremen. Det du ikke bruker kan du fryse ned og bruke senere.

1,5 l vaskede roseblader. Hakk rosebladene lett før du legger dem oppi bollen.

1,8 l vann kokes og helles over rosebladene

Ikke sil av rosebladene. Jeg ryddet plass i kjøleskapet og satte hele bollen inn dit i noen dager. Etter ett par dager kan du sile av rosebladene og bruke rosevannet i kremen.

På bildet under lagde jeg rosevannet av ringblomst og geiterams. Jeg trodde at dette ville gjøre kremen mer rosa enn den ble av bare roseblader, fordi vannet jeg lagde av det ble knallrosa. Men fargen satte seg ikke i kremen, og ikke luktet den noe annerledes heller.

Rosevann
«Rosevannet» av ringblomst og geitrams er klart til avkjøling.

Ingredienser til kremen:

3,5 dl rosevann

2 ss gryserol/glyserin

65 g hvite bivokspellets

4,5 dl mandelolje

Noen dråper E-vitaminolje for å motvirke harskning.

Fremgangsmåte:

Smelt bivoksen sammen med mandeloljen i et vannbad.

Rosenvannet varmes opp i en annen gryte – men skal ikke koke. Glyserinet tilsettes oljeblandingen mens du visper godt.

Ta oljeblandingen ut av vannbadet, og plasser bollen f eks i vasken. Nå skal rosenvannet tilsettes litt og litt, mens du pisker blandingen godt med miksmaster. Dette kan sprute en del, så det kan være lurt å bruke forkle og å dekke til benken.

Dette skal piskes ganske lenge til massen blir kald. Når den kjøles ned blir den tykkere og fargen blir lys. Når konsistensen ligner krem kan du ta oppi E-vitaminoljen.

Kremen
Den ferdige kremen av ringblomst og geitrams ser helt lik ut som kremen av rosevann.

 

Nå er kremen ferdig og du kan ha den oppi for eksempel rene syltetøyglass. Bruk gjerne en skje for å ikke få for mye søl på utsiden av glasset. Til å påføre kremen kan du bruke en skje eller en ren ispinne, for at det ikke skal komme for mye bakterier oppi kremen som forminsker holdbarheten.

 

Jeg håper at de som velger å prøve oppskriftene jeg legger ut, vil like de ferdige produktene like mye som jeg gjør. Å leke kjemiker på kjøkkenet er ikke det eneste jeg holder på med, så i mitt neste innlegg vil jeg skrive litt om de ulike håndarbeidene jeg holder på med for tiden. Jeg har kunnskaper innen blandt annet søm, veving og strikking, og med disse teknikkene kan man lage veldig fine alternativer til produkter i plast.

2 tanker om “Julegavene 2017”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s