DIY

Det lille såpekokeriet

De aller fleste såper man får kjøpt på butikken i dag er pakket inn i plast eller i verste fall, de inneholder plast. Unødvendig emballasje og mikroplast er det allerede alt for mye av ute i naturen, og jeg bestemte i september for at jeg skulle gjøre mitt for å redusere forbruken av plast i mitt hjem. Plastposer er den tingen jeg og Thomas sliter mest med å kutte ut, fordi vond vane er vond å vende og man husker ikke alltid handlenettet når man skal på butikken. Men det som har vært det letteste å endre er en ting man bruker hver eneste dag; nemlig såpen!

Alle ingredienser bør veies opp på en digital vekt, for å få forholdet av ingrediensene riktig. Oljene i oppskriften kan godt være first price i stedet for en dyr virgin oil. Det du trenger for å lage såpe er:

ingredienser 1

450 g vann

172 g kaustisk soda

250 g delfiafett

900 g olivenolje

100 g solsikkeolje

Om du vil lage for eksempel ringblomstsåpe som har en lett skrubbende effekt erstatter du vannet med avkjølt ringblomstte og tilsetter tørkede ringblomstblader når såpemassen har fått riktig konsistens. Det samme kan du gjøre med kaffe, havre og andre digge tilsetninger du kan komme på. Det er bare å prøve seg frem!

Jeg anbefaler virkelig å være forsiktig når du lager såpe, siden den inneholder kaustisk soda (lut) som er et etsende stoff. Jeg bruker alltid briller og hansker i tillegg til langarmet genser og jeg dekker til benkeplaten med papir i tilfelle jeg søler. Av redskaper brukes jeg ett digitalt termometer som kun brukes til såpelagingen. Resten er laget av rustfritt stål og solid plast. Om du skal bruke tresleiv til å røre med anbefaler jeg at den ikke brukes i matlaging etterpå! Redskaper i aluminium kan bli ødelagt av luten.

Fremgangsmåte:

Oljene veies opp rett i en kjel som settes over svak varme sammen med delfafettet. La det stå der til delfiafettet har smeltet helt. Ha vannet i en bolle av rustfritt stål eller glass og sett under kjøkkenvifta som står på full styrke. Hell så luten oppi vannet, aldri omvendt, og rør forsiktig i blandingen til luten er oppløst. Denne blandingen vil avgi en gass som ikke skal pustes inn i tillegg til at den blir svært varm, så vær forsiktig!

Det er her termometeret kommer inn i bildet. Oljeblandingen og lutblandingen skal blandes når de har samme temperatur. Jeg har ventet til temperaturen er 50 -55 grader på begge deler før jeg blander det i en veldig stor, rustfri bolle. Jeg har lest at det går fint om disse to har lavere temperatur når de blandes, og det kan jeg tenke meg at er lurt, fordi når blandinger er 50-55 grader i bollen tar det veldig lang tid før du får den kremete konsistensen den må ha. Jeg skal teste det på neste såpeblanding!

Blandingen røres med stavmikser, for hånd eller med miksmaster. Jeg bruker miksmaster, og det spruter litt, men det tar kort tid. Jeg lar blandingen hvile innimellom, siden det som sagt tar litt tid før den har fått riktig konsistens. Men når blandingen har fått riktig konsistens, altså som pisket krem og det blir spor etter vispen og den er så tykk at du kan legge en skje oppå uten at den synker nedi, er det bare å ha den oppi formene av silikon eller lignende. Vaskede melkekartonger funker utmerket. Når massen er oppi formene må de bli der til såpen har stivnet. det kan godt være 1-2 dager før det skjer. Men når den er stivnet må du ta dem ut av formen og legge dem på rist eller ett brett for å tørke. Jo lengre tørketid, jo bedre såpe!

Såpe 1
Såpene mine. Fra venstre; mynte, naturell øverst, ringblomst nede og kaffe til høyre.

Å lage selve såpa tar ikke så lang tid, men det ferdige såpestykket må tørke over en viss tid, ellers vil såpestykket gå i oppløsning når du bruker det. Det minste jeg har ventet er en uke, og da har såpen vært litt for myk til at den er god å bruke. Det er ingenting feil i å ta i bruk såpen, for om den får tørke mellom hver vask vil den bare bli bedre å bruke! =)

Lykke til og kom gjerne med dine oppskrifter eller forslag til ingredienser!

Julegavene i 2017 var et utrolig spennende prosjekt hvor menn og damer fikk 3 gaver hver, hvor alle var plastfri og hjemmelaget. De ble pakket inn i fine syltetøyglass eller i matpapir og merket med hva det var, hva de inneholdt og om det var til «han» eller «hun». Myntesåpen var en av gavene til «han», og den har fått veldig god tilbakemelding! I neste innlegg vil jeg dele oppskriften på ett par av de andre julegavene med dere, så følg med!

6 tanker om “Det lille såpekokeriet”

  1. Skikkelig flott blogg, jeg synes du er utrulig flink og jeg blir veldog inspirert altså!
    Keep going girl 👏👏👏👏

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s